Åderförkalkning är inflammation

Publicerat: 2012-12-04 20:09:00
Det finns dem som tror att det är farligt att äta smör och de fullfeta naturliga mejerierna; de kan ju plugga igen våra blodkärl!
 
Jag har lagt ner åtskilliga timmar att läsa på nätet blandannat om detta, inte för att jag någonsin tvivlat men jag får frågor och påståenden från min omgivning och jag vill kunna förklara mig. Här skriver Ann Fernholm ett otroligt bra stycke som många behöver ta till sig:
 
"Tesen ”fett-gör-dig-fet-och-ger-dig-höga-blodfetter-som-kläggar-igen-blodkärlen” är förlegat. Det är snarare så att ”socker-ger-dig-höga-blodsocker-som-skapar-inflammation-i-kroppen-och-det-sätter-igen-blodkärlen”. Åderförkalkning är inflammation."

Ann Fernholm har disputerat i molekylär bioteknik och är vetenskapsjournalist. Hennes uppdragsgivare hör KVA, Sveriges unga akademi, IVA, Uppsala universitet, Vetenskapsrådet, Vinnova och IVL kunskap. Hon har publicerat sig i bland annat DN, SvD, San Francisco Chronicle, Fokus, Östgöta Correspondenten, Ny Teknik, Dagens Medicin, Läkemedelsvärlden och Forskning och Framsteg.
 
Källa 1, källa 2.

Vi behöver inte vara rädda för naturligt mättat fett. Den skrämselpropagandan skapades av Ancel Keys på 50-talet genom en studie som dagens forskare kastar i soptunnan. Men den lever kvar än idag! Ska vi vara rädda för någonting så tycker jag alla borde bli fullständigt livrädda för socker. Vill du göra din kropp och hälsa en tjänst, ta bort allt socker! Läsk, godis, kakor, chips, glass m.m. Vill du göra din kropp två tjänster, ta bort kolhydraterna; bröd, ris, pasta, spannmål m.m. Vill/orkar man inte det, skippa åtminstone de snabba kolhydraterna. Kolhydrater är sockerkedjor, kolhydrater bryts ner till druvsocker i magen och höjer ditt blodsocker. Att gå med högt blodsocker under lång tid skadar blodkärlen.
 
Här kan ni lyssna mer om det och mer om socker, Ann Fernholm i P1:
 
Lyssna: Samtal med Ann Fernholm
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback