Coleslaw

Publicerat: 2012-11-27 23:09:00
Coleslaw är ett riktigt gott tillbehör, krispigt och krämigt på samma gång. Passar bra till exempelvis kött och går enkelt och snabbt att göra. Den är godare dagen efter då den dragit åt sig mer smak. Jag brukar göra en stor sats när jag väl gör den, håller ca en vecka i kylen.
 
Strimlad/hackad vitkål (80%)
Rivna morötter (20%)
Majonnäs
Liten klick creme fraiche
Grovmalen svartpeppar
Lite salt
 
På med en plasthandske och blanda ordentligt!
 
 
Rotfrukter är inte att rekommendera om man vill äta strikt LCHF och gå ner i vikt. Grönsaker som växer under gjord innehåller mer stärkelse än de som växer ovanjord. Stärkelse är sockermolekyler som sitter ihop, det är kolydrater och det blir till druvsocker i magen. Vilket kommer höja blodsockret och kroppen kommer producera insulin. Det vill man inte att kroppen ska göra om man ska gå ner i vikt, för det är vårt mest fettbindande hormon. Har man gått ner de kilon man vill gå ner eller äter LCHF för hälsans skull så kan man äta rotfrukter.
 
Nu har jag gjort en coleslaw med morötter i, även fast jag försöker äta så strikt som möjligt. Dock har jag använt ca 80% vitkål och 20% morötter. Så det blir inte många kolhydrater man får i sig eftersom morötter innehåller 8.7 gram kolhydrater per 100 gram.

Karrékotlett med coleslaw

Publicerat: 2012-11-26 23:38:14
Karrékotletten är stekt i smör och kryddad med grillkrydda. Kotletten såg riktigt glansig ut men jag överdriver inte med smör när jag steker, kanske blev det så iochmed att karrékotletter är ett fettsprängt kött. Coleslawn lägger jag upp i ett enskilt inlägg i kategorin tillbehör. Kan tillägga att detta var riktigt gott!

Ur matkassen

Publicerat: 2012-11-24 20:56:00
Varje måndag när reklamen kommit brukar jag sätta mig ner och bläddra igenom dem och skriva handlarlistor. Har nämnt det förut, är det extrapris på mat jag gillar, handlar jag det och lagar mat utifrån det. Sedan fyller jag på listorna med det resterande som jag behöver. Dock skäms jag för att visa upp dessa bilder, jag har ju köpt Arlas grädde. Jag köper nästan alltid, kanske 98% av gångerna, Norrmejeriers produkter. Jag vill stödja det som produceras här uppe och deras produkter är även godare än alla andra, helt sant! Dock så kostade en liter grädde 20 kr i stället för 40 kr och där vred snåltarmen om.
 
Vad har vi här då? Vad handlar en LCHF:are? Lax, kyckling, fläskkarré, grädde, prästost, fryst broccoli, creme fraiche, vitkål, färska champinjoner, tomater, ruccola, ägg, gurka, gul- och rödlök, vitlök, bacon och avocado.
 
Många påpekar att det är mycket dyrare att äta LCHF. Och ja, tyvärr är det väl så till viss del. Klart att det är dyrare att köpa riktig mat, utan massa tillsatser och vatten. Ta tillexempel ett paket margarin och ett paket smör. Vill du betala en skälig summa för en ren och helt naturlig produkt eller betala ungefär hälften på konstgjord sörja som kommer ut grå och illaluktande som sedan bleks och smaksätts för att kunna ätas, plus en massa tillsatser? För mig är svaret enkelt. Det är dyrare, men man får vad man betalar för. Det är värt det, mycket godare och hälsosammare.
 
Gör matkarusellen till en rolig och viktig grej. Planera, gör matsedlar, inspireras av recept på internet, fyll frys och kyl med massa god mat. Tillaga och ät sedan med andakt.

LCHF i Vetenskapens värld

Publicerat: 2012-11-22 22:19:00
 

Grönsaksgratäng

Publicerat: 2012-11-21 23:18:14
Här har vi färsk blomkål och broccoli tillsammans med stekta champinjoner och lök. Funkar även bra med bara en sort av grönsakerna.
 
Koka ihop creme fraiche och grädde på spisen. Förhållandet mellan dem väljer du efter hur lös du vill att såsen ska bli. Krydda med kryddor du gillar, här i är det salt, svartpeppar, oregano, timjan och köttbuljong. Häll sedan röran över grönsakerna, strö över riven ost och in i ugnen på 225 grader ca 20-30 min.
 
Sås och tillbehör i ett.

Ett sötare blod

Publicerat: 2012-11-20 22:27:00
Aldrig%20tidigare%20har%20vi%20%C3%A4tit%20s%C3%A5%20mycket%20socker
Ann Fernholm gästar Malou för att prata om sin bok "Ett sötare blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker". Ett riktigt bra och informativt klipp.

LCHF-annons

Publicerat: 2012-11-18 00:54:00
En annons jag tog kort på i våras och glömt att lägga upp. Hade tyvärr inte möjlighet att fara på middagen även om jag och killen hade pratat lite smått om att fara dit. Hursomhelst är det alltid kul att se sådana här initiativ! Har hört att samma annonsör, Nodo i Piteå, ska ha LCHF-lunch stående på menyn. Det måste kollas upp och provas någon gång.

Tre olika varianter av kyckling

Publicerat: 2012-11-13 17:36:00
Kycklingen är tillagad på samma sätt som HÄR. Sedan är det olika tillbehör till beroende på vad jag var sugen på. Första bilden är det broccolimos, andra har jag bara en kall sallad till. Jag var inte så jättehungrig, då är sallad och någon proteinkälla lätt att få i sig. Sista bilden är det blomkålsmos, det måste ni prova någon gång, det är riktigt gott!
 

Delifresh Low Carb-Mål

Publicerat: 2012-11-11 22:33:00
Var på stan och mina medshoppare ville äta på Max, de har faktiskt ett low carb-mål. Dock fick jag be dem sätta på lite mer dressing efter att jag sett hur lite jag fick (de sätter dressingen under burgaren). Det heter ju low carb, inte low fat. De tittade faktiskt snett på mig och ville ha tre kronor, inga problem svarade jag men sa också att det var för lite från början iallafall. Men gott och mättade var det!
 

Bogfläsk med wok och sallad

Publicerat: 2012-11-09 21:44:00
Skär bogfläsket i skivor. Stek i smör och krydda med salt och vitpeppar. Lyft över köttet i en annan panna. Häll vatten i stekpannan, vispa samman vattnet med en-två köttbuljongtärningar, en skvätt soya och lite grädde. Sila sedan såsen över köttet.
 
Woken steker jag på hög värme i olja och kryddar med salt och svartpeppar. Mot slutar slår jag ner en klick smör.

Chorizo med wok

Publicerat: 2012-11-09 20:01:00
Brukar dela chorizon på längden för att det ska gå fortare att steka den. Mer än chorizo på tallriken är det gårdagens wok och så lite creme fraiche och salsa. Jag åt detta till frukost men passar ju till både lunch och middag.

Delikatessfabrikens bernaise

Publicerat: 2012-11-09 19:39:00
Vidsels bearnaise är helt okej att äta för oss LCHF:are, nästan inga kolhydrater alls. Jag har tyvärr lessnat på den eftersom jag ätit den i flera år men äter den ändå ibland. Men är du en nybörjare av denna smakar den säkert helt okej. Vilken är eran favorit bland köpesbeorna?
 

Karré med blomkålsmos och bellaverde

Publicerat: 2012-11-09 19:30:35
Karrén är helstekt i ugn, hur jag gjort har jag tidigare lagt ut HÄR. Samma sak med blomkålsmoset och det finns HÄR. Och bellaverden har jag bara smörstekt med salt. Bearnaisen är köpt och det är Videls.

Harfilé med wokisar och bearnaise

Publicerat: 2012-11-09 18:13:00
Bjöd över Emma och Jonas i stugan på lördagsmiddag! Killen stod för maten. Syndade med en gin&tonic, dock med massa sprit, citron och väldigt lite tonicwater. Sedan dracks det rödvin.
 
Åsså mera syndning bestående av majs, men ibland vill man unna sig något också :) Sedan är det harfilé, lite wok och hemmagjord bea.

Rådjur med murkelsås och wok

Publicerat: 2012-11-09 17:47:00
Här står min kille för matlagningen igen. Rådjuret har han skjutit i småland och murklorna är plockade i skogarna kring stugan. Jag älskar verkligen rådjurskött, det är så gott!
 
Minns inte vad den skurna såsen var för något, men det var nån restsås vi värmde upp som skar sig. Men murkelsåsen var mmmmm! Så här gör man den:
 
Fräs lök i smör, i med murklor, salt och peppar. Sätt ner grädde och koka till den konsitens du vill ha.
 
Och så blev det över till dagen efter också, yes! :) Kom på att fota när jag redan börjat äta :)

Fjällfiskad röding med broccoligratäng

Publicerat: 2012-11-09 17:28:00
Fisken är stekt i smör och kryddat med salt och lite vitpeppar. Såhär gör man broccoligratängen;
 
Koka ihop creme fraiche och grädde i en panna på spisen med timjan, oregano, svartpeppar, salt och en köttbuljongtärning. Lägg ut färsk broccoli i en ugnsform. Häll blandningen över broccolin och strö över lite ost om du vill. In i ugnen på 225 grader ca 20-25 minuter.

På-språng-mat

Publicerat: 2012-11-07 19:08:00
Någon av dessa kan vara bra att ha med sig i väskan!
 
Ölkorv. Skär den bitar (du kan ju även tugga i dig den men det är smidigt om man skärt upp den) och lägg i en påse.
Naturella nötter. Allra helst paranötter. Läs mer om nötter HÄR.
 
 
Babybel. Ost i små förpackningar!
 
Skär avokadon i hälften när du är hemma, stoppa den i en plastpåse och ta med dig en sked.
 
Ett kokt skalat ägg.

Fjällfil med oopsie

Publicerat: 2012-11-07 18:42:00
Gott att smaksätta filen med hallon och hackade solroskärnor.

Oopsies

Publicerat: 2012-11-07 18:29:00
Här har vi ett populärt LCHF-bröd. Mina blev inte riktigt lyckade och det kan finnas en orsak. När jag stoppat in dem i ugnen några minuter kom jag på att jag för fan glömt att sätta på solroskärnorna. Slet ut dem och kastade ut solroskärnorna, skyndade mig så jag inte skulle förstöra "någon jäsningsprocess". Kan vara därför de inte blev så fluffiga och det är därför garneringen är så dåligt spridd.
 
150 grader, 25-35 min
 
3 ägg
100 gr philadelphiaost/cream cheese
 
Vispa äggvitorna HÅRT! Man ska kunna vända på bunken. Tillsätt lite salt.
 
Vispa ihop äggulorna med philadelphian. Tillsätt lite bakpulver.
 
Blanda FÖRSIKTIGT ned blandningen i vitorna, lite i taget. Detta för att behålla luften i smeten.
 
Klicka ut på smörat bakplåtspapper.
 
Garnera valfritt. Jag har hackade solroskärnor. Ska prova med traditionella brödkryddor någon gång, även sesamfrön och vallmofrön. Det skulle också vara intressant med soltorkade tomater och havssalt.
 
De går lätt sönder om man smörar direkt på oopsien. Smöra istället ostskivan/pålägget och lägg på.
 
Sådär! När jag gjorde dessa hade jag inte ätit bröd på nästan två månader. Kändes lyxigt och gott att få äta något som liknar en smörgås. Har även sett att vissa använt dem som hamburgerbröd.

Färsk korv med wok och sallad

Publicerat: 2012-11-07 17:59:49
Här ser ni Nyléns Hugosons korv som jag skrivit om tidigare. Woken steker jag på högsta värmen i olja för att den klarar hög värme. I slutet slår jag ner en klick smör för den goda smaken. Kryddar med salt och peppar. En liten skvätt ljus, japansk soja är också gott, inte för mycket då den innehåller lite kolhydrater. En creme fraiche röra til det här skulle göra det ännu godare.
 

Korv med 96% kötthalt från Nyléns Hugosons

Publicerat: 2012-11-07 16:03:00
 Många korvar i butikerna innehåller mycket mjöl, vatten och tillsatser. Därför måste man välja rätt sort, som tillexempel chorizo eller den jag ska visa nu. Nyléns Hugosons har färsk korv i tre olika smaker. Innan man steker den, sticker man hål i den med gaffel och låter den ligga i vatten några minuter. Sedan måste den genomstekas, allt står på baksidan. Jag har provat två av smakerna, färsk nizza är min favorit!
 
Favoriten! Eftersom den består av mycket kött är den såklart dyrare än "vanlig" korv, ca 30 kr. Men man får vad man betalar för.
 
Gillar du lite starkare smaker gillar du den här. Jag tycker även om den här men gillar Nizzan mer.

Från affären

Publicerat: 2012-11-07 15:38:00
Det här kan man komma hem med efter man varit och handlat. Köttfärs (som jag hunnit sprida ut i påsar), färsk korv med hög kötthalt, sparrisbroccoli, kronärtskocka (som var värdelöst), färsk broccoli, paprika, avocado, grilloumi, solroskärnor, fjällfil, ostar och mörk choklad.
 
Väldigt gott och något jag inte sett förut. Den var mest lik broccoli i smaken fast med samma mjuka stam som en sparris. Jag smörstekte den med salt som tillbehör till mat och det var kanon.
 
Fjällfil. 4,2% fetthalt och 3.7 gr kolhydrater. Så om jag äter det äter jag max 2 dl.

Nötter

Publicerat: 2012-11-07 14:11:00
Nötter innehåller mycket nyttigt men är något man ska passa sig lite för om man ska gå ner i vikt. Det kan lätt hända att man får i sig för mycket kolhydrater och det kan trigga igång ett sug. Men är man inte känslig och kan hålla koll på sitt kolhydratintag är det något man kan äta någon gång i veckan. Jag skulle inte rekommendera att äta det varje dag, de bra att ha med sig i väskan om man är på språng eller som lördagsgodis.
 
Den absolut bästa nöten ur kolhydratsynpunkt är paranöten, den är överlägsen med endast 3,4% kolhydrater. På andra plats kommer pekannöten och tredje plats hasselnöten. Macadamianötter är den fetaste nöten, den är alltså mest mättande, men är en av dem som innehåller mest kolhydrater som jag listat här. När ni köper nötter, titta alltid på påsen hur mycket kolhydrater de innehåller. När jag skulle ta fram näringsvärdet till bilderna varierar det från tabell till tabell. Ta dem som ungefärliga värden.
 

Läsvärt

Publicerat: 2012-11-06 00:15:00
Det finns de som tror att man proppar igen kärlen för att man äter naturlig mat. Vi är inte som avloppsrör som pluggas igen av fett. Lika lite som vi blir gröna av grönsaker. Klicka på bilden för att komma till en kort liten skola om just sådant. För den som är mer intresserad har Kostdoktorn flera vetenskapliga studier länkade på sin hemsida. Här finns även en annan jättebra hemsida som listar myter kring kolesterol.
 

Kaffe med grädde

Publicerat: 2012-11-06 00:06:00
Jag har försökt i flera år att dricka kaffe men aldrig riktigt gillat det. I samband med att jag började med LCHF och jag satt vid uppdukade bord med fika eller smörgåsar, tänkte jag att jag också vill ha någonting. Då började jag smutta på kaffe mer och mer, och tills sist så gillade jag det. Det blev godare för varje gång men än känner jag inte kaffesug, att jag liksom måste ha kaffe. Tycker det är gott mellan måltiderna och att kunna mysa med en kopp i soffan på kvällen.

Ägg

Publicerat: 2012-11-04 21:11:15
Ägg är verkligen ett jättebra livsmedel. Det innehåller alla vitaminer vi behöver utom c-vitamin! Går att variera till tusen, inga tillsatser och innehåller noll kolydrater! Finns det något annat livsmedel som kan matcha detta?

Handla med Andreas Eenfeldt

Publicerat: 2012-11-04 14:57:46

Marabou Premium 86%

Publicerat: 2012-11-04 14:16:00
Hur okej är chokladmoussen jag la upp tidigare? Hela chokladkakan som jag använde innehåller totalt 19 gram kolhydrater. Och det blev fem glas med mousse, genom chokladen får man alltså i sig ca 3.8 gram kolhydrater per glas. Det är väldigt överkomligt tycker jag för en så god efterrätt. Sedan tillkommer det ju några fler gram kolisar genom hallonen och litegrann från grädden. Har dock bara gjort det här vid två tillfällen, det är något man inte ska unna sig allt för ofta :)
 

Chokladmousse med hallon och vispgrädde

Publicerat: 2012-11-04 13:57:00
Jättegod chokladmousse som går lätt och fort att göra!
 
100 gr mörk choklad, jag använder 86%
3 dl lättvispad grädde
2 äggulor (spara vitan till äggröra)
 
Hallon och mera visgrädde till garnering. Så man behöver en 5:a grädde totalt.
 
Smält chokladen på en tallrik över ett vattenbad.
 
Vispa grädden lätt, den ska nästan vara rinnig. Gör en till skål i samma veva med grädden som du ska ha till garnering sedan.
 
Tillsätt äggulorna i grädden.
 
Rör ner den smälta chokladen i grädd- och äggblandningen.
 
Fördela i små glas. Denna mängd räcker gott och väl, man blir även nöjd på mindre. Ställ dem i kylen någon/några timmar. Blir ännu bättre i kylen dagen eller någon dag efter de är gjorda.
 
På med garneringen och den är redo att äta, mums!

Frukt

Publicerat: 2012-11-04 09:22:00

Denna diskussion tror jag många har svårt att ta till sig. Jag tycker inte heller att just denna är speciellt bra men han som är "emot" frukt har några viktiga saker att komma med. Jag tror inte frukt är farligt eller så men jag trodde frukt innehöll en hel del nyttigheter förut. Men faktiskt så är det så att det är mest fruktos som simmar omkring i vatten. Och fruktos är socker. Både paprika och broccoli innehåller mer c-vitamin än en apelsin och då innehåller t.ex. broccoli mycket fibrer och protein. Grönsaker är verkligen mycket bättre än frukt. Det finns ingenting nyttigt i frukt som inte finns i grönsaker.

Och ni vet 500 gr "Frukt & grönt" som rekommenderas av vårat fina (hmmf) livsmedelsverk. Det faktum att de i princip likställs i samma mening, som om de vore lika, tycker jag är anmärkningsvärt. Om man äter 450 gr frukt och 50 gr grönt, det ska inte spela någon roll alltså? Det är en väldig skillnad på tillexempel äpple och blomkål.
 


Innan LCHF kunde jag äta flera frukter om dagen om jag var sugen på något, också för att jag trodde att det var väldigt bra. Nu ska jag inte säga att det är superdåligt, men för en sockerberoende för mig höjer det mitt blodsocker och kroppen producerar insulin, en av våra mest fettbindande hormoner, vilket får mig att vilja äta mer. För mig hade det varit bra att veta att det då är bättre att t.ex. äta ett kokt ägg eller en avocado.
 
HÄR skriver Kostdoktorn om frukt.

Frulle

Publicerat: 2012-11-04 02:35:33
Lite gott och blandat!

Köttfärs- och broccoligratäng

Publicerat: 2012-11-04 02:19:00
En stor favorit hos mig! Jättegott, enkelt och det blir mycket mat. Gillar att göra matiga gratänger, allt finns liksom i och man behöver inte något annat tillbehör än lite kalla grönsaker.
 
* Köttfärs, jag har nötfärs
* Lök
* Färsk eller fryst broccoli (Jag har färsk här men det blir gott med fryst också)
* Färska champinjoner
* Massa riven ost (typ herrgård eller prästost, någon med lite smak i)
 
* 4 ägg
* 3 dl grädde
 
200 grader i ca 40 minuter.
 
Alla ingredienser. Det är najs att skära till allt innan så kan man bara mata på sedan.
 
Stek champinjonerna i smör och krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Häll över de i en tallrik på sidan.
 
Stek löken i smör.
 
Stek köttfärsen. Krydda med salt och peppar och smaksätt med köttbuljong. Worchestersås och kalvfond är också gott att ha i. Var inte rädd, den ska smaka mycket, ägg- och gräddstanningen kommer gosa med den i ugnen.
 
Medan du steker köttfärsen, förkoka broccolin några minuter, den ska ha lite tuggmotstånd.
 
Vispa ihop äggstanningen gjord på fyra ägg och tre dl grädde. Salta.
 
Nu är det dags att sätta ner allt i en ugnsform. Innan kan du blanda ner champinjonerna i köttfärsen, det glömde jag. Varva med köttfärs (lök och champinjoner), broccoli och riven ost i lager. För mig brukar det bli cirka tre lager. Spara ost till att toppa gratängen med.
 
När du varvat slut på ingredienserna häller du i äggstanningen. Se till att sprida ut den i hela gratängen så ni inte häller allt i mitten.
 
Strö över den sista osten, snåla inte, det är gott med mycket ost! Nu är den redo för ugnen, 200 grader tills osten fått en fin färg, allt mellan 30-50 minuter. Sätt ugnen på grill i slutet, då får osten fin färg.
 
Färdig!
 
En sallad till och du har en kanonmåltid. Det är även gott med bara tomater och orientdressing.
 
Så här mycket är det kvar efter att fyra personer ätit sig proppmätta. Mycket mat så det är jättebra rester, håller i kylen minst fem dagar.

Baconlindat fågelbröst med wok

Publicerat: 2012-11-04 01:32:00
Här är en middag från stugan och min karl stod för matlagningen. Som rubriken säger så är det ett baconlindat fågelbröst med wok och i den är det broccoli, blomkål, champinjoner och paprika. Plus hemmagjord bearnaise gjord på såsbas som jag skrev om tidigare.

Nyare föreläsning med Andreas Eenfeldt

Publicerat: 2012-11-04 01:05:00
 
Boken Matrevolutionen är helt fantastisk. Bokens författare är läkaren Andreas Eenfeldt och har en föreläsarversion av boken. Här är en annan nyare föreläsning än dem klipp som jag la upp tidigare. Videon lades upp i somras och har redan över 50 000 visningar. Jag rekommenderar alla att se den!

Ica Basic Salladsost

Publicerat: 2012-11-04 01:04:20
Detta är en jättegod fetaost till ett jättebra pris, tipsigt!

Avokadofrukost

Publicerat: 2012-11-04 00:53:54
Herbamarekryddad avokado med creme fraiche, sallad och riven ost. Enkelt, snabbt och gott! Jag har alltid en påse med riven ost i kylen så att man inte behöver ställa sig och riva varje gång. När jag väl river gör jag på en stor bit.

Fjällfiskad röding och öring

Publicerat: 2012-11-04 00:42:25
Vi bjöd på middag och min karl pincettbenade alla filéer, det är najs! Fisk är alltid gott tycker jag!
 

Två dressingar

Publicerat: 2012-11-04 00:26:00
Man kan göra dessa dressingar själv men jag tycker att man gör så mycket annat från grunden, så kan man köpa någonting som håller sig innanför ramarna, köper jag gärna det. Med innanför ramarna menar jag att produkten håller sig kring 5 gram kolhydrater per 100 gram.
 
 Kavli Amerikansk Dressing
 
Näringsvärde per 100 g:
Energi kcal 600 kcal
Energi 2500 kJ
Protein 2 g
Kolhydrat 5 g
Fett 64 g
 
Felix Caesardressing
 
Näringsvärde per 100 g:
Energi kcal 230 kcal
Energi 950 kJ
Protein 1.5 g
Kolhydrat 3.5 g
Fett 23 g

Hemmagjorda hamburgare

Publicerat: 2012-11-04 00:11:00
Här kommer bilder på två olika tillfällen när jag gjort hamburgare. Detta är vad jag använt mig av;
 
* Nötfärs
* Stekt lök i färsen
* 1 ägg
* Sambal
* Ca 2 tsk fiberhusk (är inte nödvändigt, funkar bra utan)
* En skvätt grädde
* Worchestersås (Ta inte alltför mycket, är lite på gränsen att använda denna, men det blir så gott!)
* Något som smaksätter färsen som t.ex:
  Kalvfond på flaska. 1-2 köttbuljongtärningar som jag rört till en sörja med lite kokande vatten i en kopp.
  Eller en fond du chef som jag gör likadant med.
* Salt och svartpeppar
 
Caesardressing ena gången och andra hamburgerdressing. Båda är köpta.
 
Fläska på med buljong och olika smaksättare av alla de slag. Är så gott när hamburgaren har mycket smak!
 
 
 

Räkor med goda tillbehör

Publicerat: 2012-11-03 23:30:46
Detta är så gott och känns riktigt fräscht! Dagen efter den såkallade "langosen" hade jag över räkor i ett par dagar, åt det till frukost varje morgon, mums!
 
Det är jättegott att krydda räkorna med lite chilipulver och pressa citron över. Det vita och gula är creme fraiche och majonäs. Kan tillägga att det fylldes på med majonäs efter att bilden är tagen, var ivrig att fota bara så jag kunde få börja äta :)

Rullen igen

Publicerat: 2012-11-03 23:20:32
Recepter har jag lagt upp förut HÄR.
 
Stek lika många äggplättar som personer ni är och sedan får var och en göra sin egen efter tycke och smak.
 
Denna gång blev det en med lite langosinspirerade "pålägg". Sjukt gott!

Lövstek

Publicerat: 2012-11-03 23:09:14
Detta är min snabbmat i LCHF-livet. Lövsteken är en frysvara och bra att ha hemma i nödfall. Ni vet när man står där med noll fantasi och inge större lust att laga mat. Den steks bara på några minuter medan du kokar broccoli eller någon annan grönsak. Pang pang så är det klart!
 

Hemmagjord bearnaisesås

Publicerat: 2012-11-02 19:22:00
Jag tycker denna sås var god men jag tycker inte den är lika god som den man gör på såsbas. Den är ju gjord på rent smör och jag tycker den blev, föga förvånande, liiite för smörig i smaken enligt mig. Min karl är kock och har haft tillgång att köpa det när vi jobbat inom restaurang. Nu är ingen av oss i branschen längre och nu är det slut. Finns kanske att köpa hos större grossiter men vi har inte sett det på någon vanlig affär som Konsum eller Ica iallafall. Såsbas är smörsmakande olja och med den kan man vispa ihop en bea med elvisp i ett nafs. Inget vattebad och den skär sig inte lika lätt. Och väldigt god dessutom!
 
Men nu till min allra första hemmagjorda bearnaisesås!
 
Ingredienser:
 
* ½ Gul lök
* 1 dl vatten
* En nypa malen vitpeppar (ta en nypa så det inte blir för starkt)
* Persilja
* 1 msk dragonvinväger, vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Jag använde den sistnämda för det hade jag hemma.
*   150 g smör
*   3 äggulor
*   Dragon
 
Smält smöret, häll det i en tillbringare (spara bottensatsen) och låt svalna.
 
Klyfta löken och lägg i en kastrull. Häll i vattnet, vinägern, persilja och vitpepparn.
Låt det stå och koka ca 5-10 min till ungefär hälften av vätskan kokat bort. Sila sen bort löken och persiljan och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
 
Nu är det dags för vattenbad. Häll lite vatten i en större kastrull och ställ på spisen. Koka upp vattnet och sänk värmen på spisen. Ställ sedan i den mindre kastrullen med vätskan i.
 
Knäck tre ägg och lägg äggulorna i en egen skål. Vitan kan du spara till en omelett. Häll ner en gula i taget i kastrullen medan du vispar. Ha inte för hög värme!
 
När det är klart är det dags att LÅNGSAMT hälla i smöret. Låt smöret strila ner i en lång stråle medan du vispar ordentligt. Häll inte ner för snabbt, den kan lätt skära sig!

När du tagit igenom dig den maratonvispningen kan det se ut ungefär såhär.
 
Krydda sedan med persilja, dragon och lite salt. Tillsätt mer vinäger om du vill ha en fränare smak.
 
Jag var oförskämt nöjd efter jag gjort denna sås, den skar sig ju inte ens! Gott men inte enkelt!

Det stora missförståndet

Publicerat: 2012-11-02 18:36:34
Klicka HÄR för att läsa mer.

Helstekt kyckling i ugn med hemmagjord bearnaise

Publicerat: 2012-11-02 18:34:00
Jag brukar handla efter extrapriser. Tillexempel denna kostade 29 kr och räcker till ca tre-fyra personer. Mycket god och enkel mat som sköter sig själv i ugnen.
 
Jag gjorde ett kryddsmör genom att smälta smör och sätta ner kött- och grillkrydda, svartpeppar och sambal. Det är även gott att pressa ner vitlök och färsk lime.
 
Sedan penslade jag på kryddsmöret och satte in den i ugnen. En hel kyckling ska vara ungefär 60-80 minuter i en 175-gradig ugn.
 
Färdig! Hålet är från när jag kollade att det inte fanns någon rosa köttsaft kvar.
 
Till kycklingen åt jag blomkålsmos och hemmagjord bearnaisesås. Såsen tar jag i ett annat inlägg, den var god men faktiskt inte värt att stå och vispa som en jude för.

Fläsksvålar

Publicerat: 2012-11-02 17:20:00
Äter du LCHF och är sugen på något krispigt och salt kan detta vara något för dig. När du öppnar påsen, bli inte skrämd av den inte allt för godluktande doften som kommer. Smaka ska du se att de inte är så tokiga. Jag hittade dessa i chipshyllan på Willys i Piteå för under 20-lappen. Stort plus att de innehåller noll kolhydrater!
 
Näringsvärde per 100 gr
 
Energi 2300 kJ/550 kcal
Protein 73 gr
Kolhydrater 0 gr
Fett 29 gr

Rulle som inte rullades ihop

Publicerat: 2012-11-02 13:00:00
Detta är ett recept på en wrap som jag kom över på internet. Men efter att jag lastat hela äggplättan med mycket gott och jag ändå hade bestick, åt jag den bara som den låg. Ska man ha med sig mat och äta någonstans direkt ur en matlåda, skulle det vara fint att rulla ihop den och äta den kall.
 
Wrap:
 
2 ägg
3msk grädde
1 msk fiberhusk
Kryddor
 
Bland samman allt i en bunke. Krydda smeten. Jag tog grillkrydda, paprikapulver, salt och lite cayennepeppar. Stek i smör på båda sidor. Lägg den på en tallrik och låt den svalna litegrann. Lägg sedan på saker du gillar, detta är vad jag har på;
 
Creme fraiche, purjolök, riven ost, champinjoner, bacon och isbergsallad.
 
Creme fraichen på. Jag älskar creme fraiche!
 
Lite purjolök och riven ost.
 
Stekta champinjoner och stekt bacon på.
 
Och så till sist isbergsallad så det blir krispigt och fräscht! Detta är en favorit hos mig. Väldigt gott och går snabbt att göra. Och passa så att ni inte lastar allt för mycket, det gjorde jag och jag orkade inte allt. Men det blev fina rester :)

Smör eller margarin?

Publicerat: 2012-11-02 12:06:00
Smör såklart! Att Livsmedelsverket säger att margarin är bättre än smör är för mig helt obegripligt. Jag blir rent arg av sådana sjuka rekommendationer!
 
 
 
 
 
 
Finns mer att läsa HÄR.

Broccolimos

Publicerat: 2012-11-02 02:12:00
 
* Ca 600-800 gram fryst eller färsk broccoli
* Riven ost
* 50-100 g smör
* Tillsätt grädde tills du får den konsitens du vill ha. Har inte provat men skulle säkert funka med creme fraiche eller philadelphiaost också.
* Salt och peppar
 
Koka broccolin med lite salt, häll av vattnet och mosa broccolin med en potatisstöt. Tillsätt smör och ost och låt det smälta. Sätt sedan ner någon av de kalla livsmedlena och till sist krydda.

Ugnsbakade tomater

Publicerat: 2012-11-02 02:03:00
Gröp ur det mesta ur tomaterna. Ringla lite olivolja över dem. Krydda med salt och basilika. Fyll dem cream cheese/philadelphia smaksatt med vitlök och örter. Toppa med mozarella eller annan ost.
175 grader i ca 15 minuter. Kör på grill i slutet så osten får fin färg.

Fläskkarré med broccolimos och ugnsbakad tomat

Publicerat: 2012-11-02 01:55:00
Ingredienser till köttet.
 
Smälte smör och blandade i kött- och grillkrydda. Innan jag penslade in karrén med kryddsmöret band jag ihop den. Efter detta bryner man den på alla sidor i stekpannan för att "stänga" köttet, sedan in i ugnen. Det funkar även att inte steka den innan.
 
Hade den i ugnen tills termometern visade 78 grader. Ugnstemp 175 grader. Sedan fick biten vila i 20 minuter innan jag skar upp den. Den stiger till ungefär 80 grader inuti foliet.
 
Mycket gott!

Dessert

Publicerat: 2012-11-02 01:35:00
Här behöver du bara tre ingredienser; hallon, grädde och ett ägg. Äggen kan man kan skippa om man vill men det innehåller en massa bra saker. Blåbär tillsammans med hallon är också jättegott. Jag tar bären direkt från frysen, sätter ner önskad mängd i en matberedare. Häller ner grädde och slår ner ett ägg. Slår igång maskinen så att bären "krossas" och låter den gå en stund. Sedan har man denna megagoda efterrätt! Det är som glass! Denna delades på två personer, annars blir det lite väl mycket i kolhydratmängd från bären.
 
 
Här är en likadan fast vid ett annat tillfälle.

Chunky salsa och Taco sauce

Publicerat: 2012-11-02 01:25:00
Jag gillar tacos och kycklingsalsa och till dem eller i dem rätterna vill/ska man ha salsa. Jag trodde för ett ögonblick när jag var LCHF-nybörjare att jag skulle utesluta dessa eftersom de innehåller mer än 5 gr kolhydrater per 100 gr. Men med lite överslagsräkning och med tanke på att man äter långt ifrån hela burken, insåg att jag så var inte fallet.
 
Chunky Salsa, 350 gr. Den innehåller 5,5 gr kolhydrater per 100 gr enligt förteckningen. Alltså om man skulle smälla i sig hela, vilket man inte gör men som jämförelse, skulle man ändå ändå ligga precis under 20 gr. Man har hela denna burken i en stor panna med kycklingsalsa och då äter jag kanske en åttondel av hela kycklingröran. Jag får alltså i mig ca 2 gr kolhydrater från salsan.
 
Taco sauce, 230 gr. I den är det lite mer, 6 gram kolhydrater per 100 gram. Hela burken innehåller totalt 13,8 gr kolhydrater. Vilket är helt okej för man tar ju bara en klick.
 
För nybörjare kan man som tumregel att ett livsmedel ska innehålla under 5 gr kolhydrater/100 gr. Men man måste då tänka efter om man äter lite eller mycket av det. Som tillexempel mjölk. Det innehåller ca 5 gr kolhydrater per 100 gr. Dricker du då två glas mjölk (á 2dl) då har du fått i dig HELA kolhydratkvoten för dagen. Så jag dricker inte mjölk annat än i kaffe om jag inte har grädde i vill säga.

Kycklingsalsa

Publicerat: 2012-11-02 00:53:00
 
* Skär kyckling i bitar och stek den.
* Blanda samman ett philadelphiaostpaket, en burk chunky salsa, nästan en hel stor burk creme fraiche och sambal oelek i en bunke.
* Sätt sedan ner blandningen bland kycklingen och värm upp i typ 10, 15 min.
 
Tillbehör: sallad, riven ost, creme fraiche och salsa.

Frukostpizzan

Publicerat: 2012-11-02 00:41:00
 
Det här är faktiskt riktigt gott. Jag brukar ta 4-5 skinkbitar och lägga ut på en ugnsplåt. Det blir tillochmed gott med plastig billigskinka för man sätter ändå på en massa gott. Bred på lite creme fraiche och sambal. Lägg på grönsaker du gillar, i mitt fall tomater och paprika. Krydda med oregano. Strö över riven ost. På en av bilderna har jag lite mozarella som jag hade över, annars brukar jag bara ha vanlig ost. Skjuts in i ugnen på 150 grader tills osten smält.
 
 
Och ibland har man bråttom när man lyfter den från formen...
 
 
Som sagt, jag äter samma frukost så länge jag bara kan :)
 

Föreläsning med Andreas Eenfeldt alias Kostdoktorn

Publicerat: 2012-11-01 23:56:14
www.kostdoktorn.se

Vad ska jag handla?

Publicerat: 2012-11-01 23:46:00
Här är min första handling när jag skulle börja med LCHF. Vissa saker hade jag hemma sedan innan som broccoli, champinjoner, kyckling, köttfärs m.m. Men detta var iallafall det jag handlade, kanske något att kika på om du själv ska börja?
 
Här är en annan handling. Ser ni Icas egna cream cheese med vitlök och örter på bilden? Den är billigare än originalphiladelphian och innehåller mindre kolhydrater också. Mycket gott på en avocado till frukost eller mellanmål.

Lax i ugn, inte som planerat

Publicerat: 2012-11-01 23:41:11
Dessa skulle egentligen få bada i creme fraiche så jag hade fått en god sås till. Men det fanns bara lite, lite kvar så då pressade jag lite vitlök i fraichen och bredde på och så riven ost. Och så är den nån creme fraiche-röra som jag hade över i kylen. Blomkålsmos till.

Brieost

Publicerat: 2012-11-01 23:34:00
Ett gott kvällssnacks eller ta en liten bit om du är lite småhungrig. Detta är min favoritsort eftersom den är ganska mild. Billig är den också, tror den går lös för 15 kr.

Revbensspjäll med blomkålsmos och bearnaise

Publicerat: 2012-11-01 23:17:00
 
Smält smör med kött&grillkrydda, salt och svartpeppar. Pensla röran på spjällen. In i ugnen på 175 grader i ca 1½ timma.

Avocado och ägg med romsås

Publicerat: 2012-11-01 23:06:00
Romsåsen var över sedan gårdagens middag. Kokade ett ägg och tog en ½ avokado. Kryddar alltid avokado med Herbamare örtsalt, de passar så sjukt bra ihop, mums!

Blomkålsmos

Publicerat: 2012-11-01 22:55:00
Älskar blomkålsmos, det är så sjukt gott! Detta är vad du behöver, tillvägagångsättet står under bilderna;
 
Ett blomkålshuvud
1 grönsaksbuljongtärning
100 gr smör
2 dl riven ost
½ dl grädde
Salt & peppar
 
Dela blomkålshuvudet i buketter och koka det tillsammans med buljongtärningen tills det är mjukt.
 
Häll bort vattnet och knosa blomkålen med en stöt. Tillsätt 100 gr smör och de ca 2 dl rivna osten.
 
Tillsätt ½ dl grädde. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar.
 
Tänk att detta är din nya kokta potatis/potatismos/potatisgratäng, det ersätter dem väl!

Stekt lax med blomkålsmos och romsås

Publicerat: 2012-11-01 22:40:35
Detta är så gott! Steker laxen i smör och kryddar med salt och citronpeppar. Romsåsen har jag skrivit ut förr, men man blandar creme fraiche med majonäs, sätter ner en burk rom, dill och rödlök. Jag har inte alltid färsk dill, fryst dill direkt från frysen går också bra. Kryddar med salt och vitpeppar men var försiktigt med den sistnämda. Tar nog svartpeppar också, alltid grovmalen. Blomkålsmosen gör jag ett eget inlägg av, finns i kategorin "Tillbehör".

Ägg och bacon igen, igen och igen!

Publicerat: 2012-11-01 22:07:00
Ägg och bacon är så lätt att göra och när jag väl hittar en frukost så kör jag på den tills jag blir spyless. Vet inte varför, antar att det är mental lathet. Att inte orka tänka om. Jag åt antingen stekt ägg, äggröra eller kokt ägg med bacon i 25 dagar. Någon gång vart det såklart något annat, som någon matrest eller något annat som behövde ätas upp. Men i princip. Sedan bytte jag till min frukostpizza, som är skinka med creme fraiche och sambal, lite grönsaker och riven ost som gratineras i ugnen.
 
Gott med cheddarost till, eller tzatziki, eller lyxa till det rom, majjo och dill! ;)

Fiberhusk

Publicerat: 2012-11-01 21:01:48
FiberHusk innehåller 100 % pulveriserat psylliumfröskal och inga kolhydrater. Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. FiberHusk är helt smak- och luktfri.
 
Fiberhusk är något som man kan använda när man gör plättar, bakar bröd eller överhuvudtaget ska binda samman någonting. När jag gör biffar eller hamburgare brukar jag ta litegrann för att de ska hålla ihop bättre. Finns att köpa på vanliga livsmedelsaffärer, brukar vara bland glutenprodukterna.

Fetaostbiffar

Publicerat: 2012-11-01 20:51:00
 
Det är ett tag sedan jag gjorde dessa så jag kommer tyvärr inte ihåg exakt vad jag har i. Jag brukade googla recept om jag kom på något jag ville göra och inspirerades av dem. Men på ett ungefär kan jag skriva vad som är i:
 
Köttfärs
Lök
Feta ost
Ägg
Fiberhusk
Lite grädde
Kalvfond
Sambal
Salt och grovmalen svartpeppar
 
Däremot tycker jag fetaosten blir överflödig. Den tillför inte mycket alls, skulle hellre äta den i salladen bredvid som den är, för då smakar den mer. Röran består av cremefraiche med mosad fetaost och salt och peppar.
 
Här är ungefär samma sak men med hemmagjord tzatziki.
 

Kycklinggryta med vitkål

Publicerat: 2012-11-01 20:32:00
 
Jag var inte hungrig vilket man kan se på min lite fattiga tallrik. Här ser ni kokt vitkål, tomater och en kycklinggryta. Den består av kyckling, färska champinjoner, bacon, grädde, vitlök och lite buljong skulle jag tro.

Stekta ägg, tomater och bacon

Publicerat: 2012-11-01 20:22:00
Stekta ägg, tomater och bacon med cremefraiche. Efter denna frukost blev man inte hungrig i första taget :)

Tacogratäng

Publicerat: 2012-11-01 20:15:00
 
Ugnstemperatur 175 grader, ca 20 min
 
Köttfärs
200 gr creme fraiche (den lilla burken)
1 pkt philadelphiaost
Hemmagjord tacokrydda
Riven ost
 
Till detta kan du tillexempel äta sallad, salsa, cremefraiche, riven ost, avokado.
 
Blanda samman cremefraichen och philadelphian i en skål. Bred ut smeten på botten av en ugnsform. Stek köttfärsen i smör och krydda med tacokrydda. Strö över den rivna osten. In i ugnen.
 
Varför det är viktigt med hemmagjord tacokrydda är för att den köpta tacokryddan innehåller mest druvsocker. Såhär blandar du en egen utan socker och den är minst lika god som köpt, om inte godare!
 

Blog by Therese

Min profilbild

Therese heter jag och är 25 år. Jag är övertygad om att lågkolhydratkost är det bästa för vår kropp och hälsa, det är det den här bloggen handlar om. Här kan du följa vad jag äter genom mina bilder och recept. Även klipp och andra tips.