Hemmagjord bearnaisesås

Publicerat: 2012-11-02 19:22:00
Jag tycker denna sås var god men jag tycker inte den är lika god som den man gör på såsbas. Den är ju gjord på rent smör och jag tycker den blev, föga förvånande, liiite för smörig i smaken enligt mig. Min karl är kock och har haft tillgång att köpa det när vi jobbat inom restaurang. Nu är ingen av oss i branschen längre och nu är det slut. Finns kanske att köpa hos större grossiter men vi har inte sett det på någon vanlig affär som Konsum eller Ica iallafall. Såsbas är smörsmakande olja och med den kan man vispa ihop en bea med elvisp i ett nafs. Inget vattebad och den skär sig inte lika lätt. Och väldigt god dessutom!
 
Men nu till min allra första hemmagjorda bearnaisesås!
 
Ingredienser:
 
* ½ Gul lök
* 1 dl vatten
* En nypa malen vitpeppar (ta en nypa så det inte blir för starkt)
* Persilja
* 1 msk dragonvinväger, vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Jag använde den sistnämda för det hade jag hemma.
*   150 g smör
*   3 äggulor
*   Dragon
 
Smält smöret, häll det i en tillbringare (spara bottensatsen) och låt svalna.
 
Klyfta löken och lägg i en kastrull. Häll i vattnet, vinägern, persilja och vitpepparn.
Låt det stå och koka ca 5-10 min till ungefär hälften av vätskan kokat bort. Sila sen bort löken och persiljan och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
 
Nu är det dags för vattenbad. Häll lite vatten i en större kastrull och ställ på spisen. Koka upp vattnet och sänk värmen på spisen. Ställ sedan i den mindre kastrullen med vätskan i.
 
Knäck tre ägg och lägg äggulorna i en egen skål. Vitan kan du spara till en omelett. Häll ner en gula i taget i kastrullen medan du vispar. Ha inte för hög värme!
 
När det är klart är det dags att LÅNGSAMT hälla i smöret. Låt smöret strila ner i en lång stråle medan du vispar ordentligt. Häll inte ner för snabbt, den kan lätt skära sig!

När du tagit igenom dig den maratonvispningen kan det se ut ungefär såhär.
 
Krydda sedan med persilja, dragon och lite salt. Tillsätt mer vinäger om du vill ha en fränare smak.
 
Jag var oförskämt nöjd efter jag gjort denna sås, den skar sig ju inte ens! Gott men inte enkelt!
Kommentarer
Jossan

Jag har smakat Remis äkta bea å den är då jättegod, han gör den på ett annat sätt med andra ingridienser, vyp nå rödvinsvinäger håller han å värmer med dragon i om jag inte minns fel... tror inte han hade nå lök i heller... finns nog många sätt å göra bea på...

Svar: Javisst jag vill inte dra alla hemmagjorda bearnaiser över en kam, det var ju min första och just det här receptet jag pratar om :) Precis, det finns nog minst 100 sätt att göra beor på. Det finns något som heter typ Estdragon, det var typ vinäger med dragonen i, asså hela växten liksom som vi hackade ner i en annan bea som vi gjorde, det var jättegott! Gillar när bean är frän och smakar mycket dragon :)
lchfmedthess.blogg.se

2012-11-03 @ 08:47:38 URL: http://ossimoss.blogg.se
Jossan

Haha tänker bara på moberg när du säger att du gillar såsbas, han HATAR såsbas, gjorde värsta utlägget om vilken skam att fina restauranger gör sina såser på det haha

Svar: Kan tänka mig det, han göra allt från grunden är verkligen hans grej :) Skjuta djuren i skogen själv och plocka svamp och bär själv och så, och det är ju superbra! :) Och det blir ju mer ett hantverk att inte använda produkter som tillexempel såsbas. Däremot är det ju mycket lättare och billigare så man kan ju förstå att det är så pass populärt inom restaurang.
lchfmedthess.blogg.se

2012-11-03 @ 08:48:47 URL: http://ossimoss.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback