Köttfärs- och broccoligratäng

Publicerat: 2012-11-04 02:19:00
En stor favorit hos mig! Jättegott, enkelt och det blir mycket mat. Gillar att göra matiga gratänger, allt finns liksom i och man behöver inte något annat tillbehör än lite kalla grönsaker.
 
* Köttfärs, jag har nötfärs
* Lök
* Färsk eller fryst broccoli (Jag har färsk här men det blir gott med fryst också)
* Färska champinjoner
* Massa riven ost (typ herrgård eller prästost, någon med lite smak i)
 
* 4 ägg
* 3 dl grädde
 
200 grader i ca 40 minuter.
 
Alla ingredienser. Det är najs att skära till allt innan så kan man bara mata på sedan.
 
Stek champinjonerna i smör och krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Häll över de i en tallrik på sidan.
 
Stek löken i smör.
 
Stek köttfärsen. Krydda med salt och peppar och smaksätt med köttbuljong. Worchestersås och kalvfond är också gott att ha i. Var inte rädd, den ska smaka mycket, ägg- och gräddstanningen kommer gosa med den i ugnen.
 
Medan du steker köttfärsen, förkoka broccolin några minuter, den ska ha lite tuggmotstånd.
 
Vispa ihop äggstanningen gjord på fyra ägg och tre dl grädde. Salta.
 
Nu är det dags att sätta ner allt i en ugnsform. Innan kan du blanda ner champinjonerna i köttfärsen, det glömde jag. Varva med köttfärs (lök och champinjoner), broccoli och riven ost i lager. För mig brukar det bli cirka tre lager. Spara ost till att toppa gratängen med.
 
När du varvat slut på ingredienserna häller du i äggstanningen. Se till att sprida ut den i hela gratängen så ni inte häller allt i mitten.
 
Strö över den sista osten, snåla inte, det är gott med mycket ost! Nu är den redo för ugnen, 200 grader tills osten fått en fin färg, allt mellan 30-50 minuter. Sätt ugnen på grill i slutet, då får osten fin färg.
 
Färdig!
 
En sallad till och du har en kanonmåltid. Det är även gott med bara tomater och orientdressing.
 
Så här mycket är det kvar efter att fyra personer ätit sig proppmätta. Mycket mat så det är jättebra rester, håller i kylen minst fem dagar.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback