Intervjuserie med Ann Fernholm

Publicerat: 2012-12-13 14:54:40
Tio kortare klipp som är riktigt intressanta att lyssna på. Hennes bok "Ett sötare blod" hoppas jag att jag får av Tomten ;) Adlibiris har förresten ett superpris på böcker nu, två inbundna böcker för 299 kr!
 
Lyssna: Ett sötare blod del 1:1 (Fett och kolesterol) Lyssna: Ett sötare blod del 1:2 (Högt blodsocker rubbar känsliga system i kroppen) Lyssna: Ett sötare blod del 2:1 (Om diabetes) Lyssna: Ett sötare blod del 2:2 (forts om diabetes) Lyssna: Ett sötare blod del 3:1 (Om åderförkalkning) Lyssna: Ett sötare blod del 3:2 (forts om åderförkalkning) Lyssna: Ett sötare blod del 4:1(Socker glaserar kroppen inifrån och alzheimer) Lyssna: Ett sötare blod del 4:2 (Om fibromyalgi och inflammation) Lyssna: Ett sötare blod del 5:1 (Om cancer och tidig pubertet) Lyssna: Ett sötare blod del 5:2 (Sammanfattning och slutsatser)

Kostdoktorn till Luleå!

Publicerat: 2012-12-05 16:15:29
Ja, blev såglad då jag såg detta! Andreas Eenfeldt ska preliminärt komma till Luleå 2/3 och föreläsa. Hoppas det blir av!
 

Åderförkalkning är inflammation

Publicerat: 2012-12-04 20:09:00
Det finns dem som tror att det är farligt att äta smör och de fullfeta naturliga mejerierna; de kan ju plugga igen våra blodkärl!
 
Jag har lagt ner åtskilliga timmar att läsa på nätet blandannat om detta, inte för att jag någonsin tvivlat men jag får frågor och påståenden från min omgivning och jag vill kunna förklara mig. Här skriver Ann Fernholm ett otroligt bra stycke som många behöver ta till sig:
 
"Tesen ”fett-gör-dig-fet-och-ger-dig-höga-blodfetter-som-kläggar-igen-blodkärlen” är förlegat. Det är snarare så att ”socker-ger-dig-höga-blodsocker-som-skapar-inflammation-i-kroppen-och-det-sätter-igen-blodkärlen”. Åderförkalkning är inflammation."

Ann Fernholm har disputerat i molekylär bioteknik och är vetenskapsjournalist. Hennes uppdragsgivare hör KVA, Sveriges unga akademi, IVA, Uppsala universitet, Vetenskapsrådet, Vinnova och IVL kunskap. Hon har publicerat sig i bland annat DN, SvD, San Francisco Chronicle, Fokus, Östgöta Correspondenten, Ny Teknik, Dagens Medicin, Läkemedelsvärlden och Forskning och Framsteg.
 
Källa 1, källa 2.

Vi behöver inte vara rädda för naturligt mättat fett. Den skrämselpropagandan skapades av Ancel Keys på 50-talet genom en studie som dagens forskare kastar i soptunnan. Men den lever kvar än idag! Ska vi vara rädda för någonting så tycker jag alla borde bli fullständigt livrädda för socker. Vill du göra din kropp och hälsa en tjänst, ta bort allt socker! Läsk, godis, kakor, chips, glass m.m. Vill du göra din kropp två tjänster, ta bort kolhydraterna; bröd, ris, pasta, spannmål m.m. Vill/orkar man inte det, skippa åtminstone de snabba kolhydraterna. Kolhydrater är sockerkedjor, kolhydrater bryts ner till druvsocker i magen och höjer ditt blodsocker. Att gå med högt blodsocker under lång tid skadar blodkärlen.
 
Här kan ni lyssna mer om det och mer om socker, Ann Fernholm i P1:
 
Lyssna: Samtal med Ann Fernholm

Dr Annika Dahlqvist

Publicerat: 2012-12-04 12:07:00
Doktor Annika Dahlqvist, kvinnan som myntade begreppet LCHF, Low Carb High Fat. Skulle vilja säga att hon är startskottet till den stora utbredning av LCHF som finns i Sverige idag. En annan vinst hon gjort för LCHF är när hon anmäldes till Socialstyrelsen av sina kollegor, som i sin tur tvingades utreda kosten och kom fram till att LCHF överensstämde med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Ekologiskt vaniljpulver

Publicerat: 2012-12-03 23:42:00
En gång i veckan brukar jag unna mig någon slags efterrätt. Ofta är det grädde och bär. Då brukar jag sätta ner sådant här vaniljpulver i grädden, det blir riktigt gott! Man behöver verkligen minimalt med pulver också. Tror burken kommer räcka livet ut ;) Finns i bakhyllan i din livsmedelsbutik för ca 40 kr!
 
Näringsvärde per 10g/burk:
Energi (KJ) 48g
Protein 0.7g
Kolhydrater 0.8g
Fett 0.62g
Fibrer 4.59

Grädde- och blåbärsdessert

Publicerat: 2012-12-03 23:27:39
Vispad grädde med ekologiskt vanlijpulver och blåbär från frysen som jag tinat i micron. Enkelt och väldigt gott!

Grönsaker

Publicerat: 2012-12-03 23:04:58
Aldrig någonsin har jag ätit så mycket grönsaker som jag gör nu. De har heller aldrig smakat så gott! En röd paprika smakar till och med sött. Tänk hur smaker kan förändras till det bättre genom att ta bort sockret. Kom över en kolhydrattabell genom en länkning på Facebook, tänkte jag skulle lägga upp den här.
 
Kolhydrattabell för grönsaker

TV3 dokumentär

Publicerat: 2012-12-02 12:04:00
TV3 dokumentär har ett program som handlar om kontroversiella sätt att uppfostra sina barn. Det handlar om en mamma som ammar sin femåring, en familj som har hemundervisning och en familj som äter LCHF.
 
Kritiken är som den brukar, Cecilia Folkesson sammanfattade många av mina tankar i det här inlägget.
 

Jag har fått tag i bondägg!

Publicerat: 2012-12-02 10:13:00
Med det menar jag att jag numer köper ägg från en lokal bonde. Känns himla bra faktiskt att äta ägg som kommer från hönor som springer lösa ute på somrarna och har det väldigt bra i ett hönshus resten av året. Har även köpt med mig riktig komjölk och oj så god! Tar det försiktigt med mjölken eftersom den innehåller en del kolhydrater men i kaffet går det ju bra.

Stekt ägg med creme fraiche-bacon

Publicerat: 2012-12-01 17:47:00
En frukost jag ätit mycket på senaste tiden är ägg och bacon med creme fraiche. Jag steker först två ägg. Sedan ett halv paket bacon som jag klipper ner i stekpannan. När baconet är färdigstekt sätter jag en dryg matsked creme fraiche över och låter de puttra samman. Till det äter jag även grönsaker av något slag, ofta tomater.
 
Baconet ser förjävligt ut men är väldigt gott. Har prövat slå över lite grädde någon gång istället för creme fracihe och det funkar också bra.

Ur matkassen

Publicerat: 2012-12-01 11:35:00
Fibrex är en produkt man använder i ett LCHF-bröd som jag i skrivandes stund hunnit baka några gånger redan. Det dyker upp här i bloggen snart!
 
I hela brödsmeten använder man en halv deciliter så kolhydratmängden i brödet blir i princip obefintlig från denna produkt. En sådan här förpackning kostar ca 15 kr.
 
Köpte denna påse med pekannötter som jag tänkte pyssla på och knäcka sönder till jul när andra äter godis och annat som inte jag äter. Det gäller att förbereda sig så inte frestelen tar över :)

Ört- och vitlöksröra

Publicerat: 2012-12-01 01:26:00
Det var den här röran jag åt till frukosten i föregående inlägg men funkar till mycket annat också. Jag gjorde den dagen innan så den drog åt sig mera smak. Tänk på när ni smakar av att vitlöken smakar betydligt mer dagen efter.
 
Creme fraiche
Majonnäs
 
(Fördelning mellan dem ca 90%-10%)
 
Pressad vitlök
Franska örter
Lite citron
Lite svartpeppar och chilipulver

Lyxfrulle

Publicerat: 2012-12-01 01:15:13
Åtminstone för mig är de det. På tallriken är det kokt ägg, räkor med chilipulver och pressad citron, riven ost, avocado med herbamare och en egengjord röra som jag lägger upp i ett enskilt inlägg. Godaste frukosten på länge!
 

Ost- och skinkrulle

Publicerat: 2012-12-01 01:09:41
En sådan här eller två kan jag äta mellan måltiderna om jag blir lite hungrig. Bre bregott på en skinkskiva, på en några skivor ost och rulla ihop.
 

Gratängrester

Publicerat: 2012-12-01 01:02:49
Jag gjorde den HÄR broccoligratängen och formen blev riktigt fylld. Så jag tog av lite köttfärs och broccoli åt sidan så fick jag en ny maträtt också. Det här åt jag till frukost. I keson blandar jag i creme fraiche för mättnad och godare smak.
 

Blog by Therese

Min profilbild

Therese heter jag och är 25 år. Jag är övertygad om att lågkolhydratkost är det bästa för vår kropp och hälsa, det är det den här bloggen handlar om. Här kan du följa vad jag äter genom mina bilder och recept. Även klipp och andra tips.